Isı Pompası

5
(2)

Özellikle son dönemlerde konut ısıtma sistemleri arasında adından sıklıkla bahsedilen ve ülkemizde de her geçen gün kullanım oranında bir artış gözlemlenen ısı pompası kısaca bir iklimlendirme sistemidir diyebiliriz. Aslında çok uzun zamandır evlerimizde kullanmakta olduğumuz klimalar ve buzdolapları ısı pompasına verilebilecek en güzel örnekler arasında yer alıyor. Isının çevre kaynaklardan çekilerek, daha yüksek sıcaklık ortamına aktarılması mantığına dayanan bir sistemi bulunan ve özellikle son zamanlarda binalarda ısıtma sistemi olarak yaygın bir şekilde kullanılmakta olan bu sistem, kış mevsiminde, düşük sıcaklık kaynağı olan çevre hava, toprak ya da sudan alınan sıcaklığın ısıtılarak binaların içerisine aktarılması, yaz aylarında ise tam tersi olacak şekilde binaların içerisinden alınan yüksek ısının, toprak, hava ya da su kaynaklarına transfer edilmesi şeklinde çalışmaktadır. Isı pompası doğada var olan enerjiyi, oldukça az bir enerji tüketerek transfer etmekte olduğu için son derece ekonomik bir iklimlendirme imkanı sunar. 1 kw enerji harcayarak, harcadığı enerjinin 4 – 5 katı büyüklüğünde bir enerji taşımaktadır. Tabii ki bu büyüklük, kullanılan ısı kaynağının özelliklerine göre değişiklik gösterebilmektedir. Bu nedenle ısı pompası kullanımı için seçilecek olan enerji kaynağı, elde edilecek performans açısından büyük bir öneme sahiptir. Enerji kaynağı olarak havayı kullanmak, hava sıcaklıklarının gün içerisinde sabit olmaması ve belirli aralıklarla değişiklik göstermesi nedeniyle yüksek maliyetler yaratmaktadır. Bu nedenle sıcaklık değerleri genellikle havaya göre daha sabit olan toprak veya suyun, ısı kaynağı olarak kullanılması daha uygun olmaktadır. Toprak ve su kaynaklı olarak çalışmakta olan ısı pompaları kış aylarında, toprak altında ya da yer altı sularında depolanmış olan ısıyı binalara aktardığı gibi yaz aylarında da binaların içerisindeki ısıyı yeraltına taşıyarak soğutma işlevini yerine getirir.

ısı pompası

Toprak, su ve havanın hem ısıtma hem de soğutma amaçlı kullanılacak enerjiyi sağlaması günümüzde özellikle ısınma amacıyla kullanılan fosil enerji kaynaklarının artık tükenmeye başlaması nedeniyle önem kazanmaktadır. Petrol ve doğalgaz gibi fosil yakıtların oluşumu milyonlarca yıl aldığı için bu yakıt türleri yenilenemeyen enerji kaynakları arasında sayılmaktadırlar. Fosil yakıtlar günümüzde artık giderek azalan bir kaynak olduğu için de fiyatlarıgiderek yükselmektedir. Bu nedenle de fosil yakıtları kullanmanın maliyeti de artış göstermektedir. Isı pompası ise yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanarak hem ısınma hem de soğutma imkanlarını aynı sistemde sunmakta üstelik harcadığı enerjinin kat kat fazlasını kullanım için taşıyarak düşük maliyetli bir iklimlendirme seçeneği sunmaktadır. Bu nedenle günümüzde artık konutların kış aylarında ısıtılmasında, yaz aylarında ise serinletilmesinde ve sıcak su ihtiyacının karşılanmasında ısı pompası izmir giderek artan bir şekilde kullanılmaktadır. Tüm bu ihtiyaçların tek bir kaynaktan karşılanması maliyeti de çok düşürmektedir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi ısı kaynağının seçimi performans açısından oldukça önemlidir ayrıca ısı kaynağını seçerken iklim şartlarının ve çevresel faktörlerin göz önünde bulundurulması gerekmektedir.  Uygun bir şekilde tasarlanmış iç ısıtma ve soğutma sistemi sayesinde ısı pompası evinizde ya da işyerinizde ideal bir konfora sahip olmanızı sağlayacaktır. Uzun yıllardır sektör içerisinde hizmet vermekte olan firmamız, ısı pompası konusunda da sizlere profesyonel bir şekilde yardımcı olmak üzere çalışmalarını sürdürmektedir. Hem ekonomik hem de son derece kaliteli ürün ve hizmet seçeneklerimizle sizlere konforlu yaşam alanları sunabilmek adına ideal çözüm önerileri üretmekteyiz. Hizmetlerimiz hakkında daha detaylı bilgi almak ve ihtiyaçlarını en doğru yöntemle karşılayabilmeniz için bizimle iletişim kurabilir, bu sektördeki en kalifiye elemanlara sahip olan tecrübeli ekibimize her türlü sorularınız için ulaşabilirsiniz.

Isı Pompası Fiyatları

Bilindiği gibi artık tüm dünya genelinde yenilenebilir enerji kaynaklarının tüketimine büyük bir önem verilmektedir. Özellikle fosil yakıtların her geçen gün büyük bir oranda yok olmaya başladığı ve bu yakıtların yenilenme imkanının olmaması, en başta gelecek nesillere yaşanabilir bir çevre bırakamamak gibi birçok farklı problemin baş göstermesine neden olmaktadır. Bu problemlerden bir tanesi de giderek artan yakıt masrafları. Özellikle dar gelirli aileler, kış aylarında gelirlerinin büyük bir kısmını ısınma giderlerine ayırmak zorunda kalıyorlar. Ayrıca doğalgaz ve petrol gibi yakıtları yabancı ülkelerden aldığımız ve döviz kuru üzerinden ödemeleri yaptığımız da düşünüldüğünde, kurlarda meydana gelen her artış, ısınma giderlerinin de artmasına neden oluyor. Böylece fosil yakıt miktarı azaldıkça, fiyatları artıyor ve dolayısıyla ısınma masrafları ve ülkenin cari açığı da artış gösteriyor. Kısacası ülke ekonomisi de bu durumdan etkileniyor. Bu nedenle artık enerji kaynağını hava, su veya topraktan alan, hem ısıtma hem de soğutma için kullanılabilen ısı pompası fiyatı ailelerin kullanması için daha cazip bir hale bürünüyor. Aileler, bu sistemden faydalanarak, evlerini kış aylarında ısıtmak, yaz aylarındaysa soğutmak için ekstra bir fatura ödemek zorunda kalmıyorlar. Çünkü ısı pompası, doğada hali hazırda var olan enerjiyi kullanıyor ve taşıdığı enerjinin neredeyse ¼’ü kadar bir enerji tüketimi gerçekleştiriyor. Tükettiği enerji ise elektrikle sağlanıyor. Dileyen aileler, solar paneller yardımıyla güneş enerjisiyle de ısı pompasının ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlayabiliyorlar. Yani sistem bir kez kurulduktan sonra herhangi bir şekilde ekstra yakıt faturası ödemek gibi bir durum söz konusu olmuyor.

Isı pompası, günümüzde henüz çok yaygın bir şekilde kullanılan bir sistem olmadığı ve sistemin teknolojisi henüz yeni yeni kullanılmaya başlandığı için, ısı pompası fiyatları yaklaşık 3-4 yıllık bir süreç içerisinde kendisini amorti edebiliyor. Ancak sistemin daha geniş bir şekilde kullanımının yaygınlaşması, AB tarafından sağlanan destek ve sistemin teknolojisinin önümüzdeki yıllarda daha da geliştirilmesi sayesinde, bu amorti süresinin daha da kısalacağı düşünülüyor. Ancak ailelerin kış aylarında ödedikleri ve sürekli artan döviz kuru üzerinden belirlenen yakıt faturaları ile yaz aylarında klima kullanımı için ödenen yüksek elektrik faturaları göz önünde bulundurulduğunda, istanbul ısı pompası fiyatı son derece uygun bir maliyet yaratıyor. Sistem kurulduktan sonra ısıtma ve soğutma işlemleri için hava, su ya da topraktan aldığı enerjiyi kullanıyor ve bu enerjiyi taşımak için son derece düşük bir elektrik enerjisi tüketiyor. Bu nedenle sistemin kullanım maliyeti neredeyse yok denecek kadar az diyebiliriz. Sistemin kurulumu sonrasında evlerin ısıtılması ya da soğutulması için ekstra ücret ödemek gerekmiyor ve böylece başlangıçta ödenen cihazların ve kurulum ücretini içeren ısı pompası fiyatları kendisini kolay bir şekilde amorti ederek, ilerleyen dönemlerde ise ailelerin üzerinden büyük bir maddi yükü kaldırıyor. Sistemin kullanım faydalarında tabii ki yarattığı pozitif dışsallığı da yok saymamak gerekir. Hem aile bütçesi üzerinden büyük bir yükü kaldıran ısı pompası aynı zamanda ülkemizin dışa bağımlılığını azaltıyor ve yabancı ülkelerden aldığımız doğalgaz ve petrol miktarını da azaltarak cari açığımızın azalmasını sağlıyor. Tabii çevre dostu bir sistem olması gelecek nesiller için de bir yatırım yapılmasını sağlıyor. Isı pompası fiyatı ve sistemle ilgili olan diğer sorularınız için bizimle iletişim kurabilirsiniz. Uzun yıllardır sektör içerisinde hizmet vermekte olan firmamız hem ekonomik hem de kaliteli ve güvenilir hizmeti ile büyük bir memnuniyetle sizlere yardımcı olacak ve ihtiyaçlarınızı karşılayacak çözüm önerileri sunacaktır. İdeal ve konforlu bir yaşam alanı yaratabilmek adına ısı pompası sistemlerimizden faydalanabilir hem çevreye hem de aile bütçenize dost olan bu sisteme ekonomik fiyat seçenekleri ile sahip olabilirsiniz.

Isı Pompası Maliyeti

Hem ekonomik hem de yenilikçi bir iklimlendirme yöntemi olan ısı pompası, doğada hali hazırda var olan enerjiyi kullanarak ısıtma ve soğutma sağladığı için son derece ekonomik bir seçenek. Bilindiği üzere dünya genelinde özellikle ısınma amaçlı olarak doğalgaz, kömür gibi fosil yakıtlar kullanılmaktadır. Fosil yakıtlarsa, yüzlerce belki de binlerce yıl sonrasında oluşmakta ve bu nedenle yenilemeyen enerji kaynakları arasında yer almaktadır. İkinci Dünya Savaşı’ndan önceki dönemlerde, dünya genelindeki fosil yakıt miktarı oldukça fazla olduğu için fiyatları da arz talep dengesini kurabilmek adına ucuz olarak nitelendirilebilecek bir seviyedeydi. Ancak 1973 yılında yaşanan enerji krizi ve sonrasında, yenilemeyen yakıt miktarında giderek yaşanan azalma ve bu yakıtların yerine konulamaması, arzın azalması ancak talebin ise yaşanan gelişmeler sonucunda giderek artış göstermesi sebebiyle fiyatlarda da ciddi bir artış yaşanıyor. Her geçen gün fosil yakıt miktarı giderek azalmakta ve fiyatlar da bu azalışla bağlantılı olarak artış göstermektedir. Yani artık doğalgaz veya kömür kullanarak ısınmak oldukça maliyetli olmaya başlıyor. Isı pompası maliyetleri ise, doğanın var olan ve sürekli olarak yenilenen enerjisini kullandığı için son derece ekonomik bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor.

Isı pompası, çalışma prensibi gereği hava, su ya da toprakta bulunan enerjiyi kullanarak ısınma sağlıyor. Yaz aylarında ise ortamda bulunan sıcak havayı yine bu enerji kaynaklarına aktararak ortamı soğutuyor. Enerji taşıma işlemi sırasında ise 1 kw enerji harcayarak, harcadığı enerjinin kat kat fazlasını taşıyabiliyor. Yani alınan enerji, sistemin harcadığı enerjiye göre çok daha fazla oluyor ve bu da ısı pompası maliyeti oranının oldukça düşük olmasını sağlayan bir etmen olarak karşımıza çıkıyor. Günümüzde sahip olunan üretim teknolojisi ve bu sistemin kullanımının henüz çok fazla yaygın olmaması sebebiyle, sistem kendisini genellikle 3 – 4 sene içerisinde amorti edebiliyor. Ancak ilerleyen dönemlerde AB desteği ile de bu amorti süresinin çok daha azalması, teknolojik imkanların gelişmesi ve sistemin binalarda kullanımının yaygınlaşması sayesinde ısı pompası maliyetleri üzerinde büyük bir oranda azalma yaşanması da bekleniyor. Ancak sistem hali hazırda bile kurulum maliyetleri dışında ısınmak için herhangi bir ekstra fatura ödenmesi gerekliliğini ortadan kaldırıyor ve böylece kendisini zaman içerisinde amorti edebiliyor. Isı pompasının enerji taşıması için elektrik enerjisinden faydalanılıyor. Düşük bir enerji tüketimine sahip olduğu için elektrik faturasında çok büyük artışlar oluşturmadığı gibi dilenirse solar panellerle sistemin enerji ihtiyacı da rahatlıkla karşılanabiliyor. Geleceğin ısıtma ve soğutma sistemi olarak bahsedilen ısı pompası aynı zamanda çevreye zarar vermeyen bir iklimlendirme sistemi de olduğu için pozitif dışsallık oluşturarak, ülkelerin doğal kaynaklarının da hızla tükenmesinin önüne geçmesi açısından da olumlu bir özelliğe sahip. Böylece gelecek nesiller için daha yaşanabilir bir çevre bırakabilmek için ısı pompası kullanımının yaygınlaştırılması son derece önemli. Ülkemizin, petrol ve doğalgaz açısından dış ülkelere bağımlı olarak yaşadığı ve bu fosil yakıtların fiyatlarının da Dolar ya da Euro para birimleri üzerinden ödendiği düşünülürse, kurlarda yaşanan artışlar, doğal olarak ailelerin ısınma masraflarının da artmasına, aynı zamanda ülkemizin cari açığının da giderek artmasına neden oluyor. Isı pompası kullanımının yaygınlaşması sayesinde ısınma ve soğutma için fosil yakıtlara ihtiyaç kalmaması ve ısı pompası maliyeti oranının oldukça düşük olması hem aile bütçesine hem de ülke ekonomisine büyük bir katkı sağlayacaktır. Uzun yıllardır, sektör içerisinde hizmet vermekte olan firmamız, müşterilerinin ihtiyaçlarına yönelik olarak yaratıcı çözümler üreten ekibi ile birlikte, sizlere memnuniyetle hizmet sunmaktadır. Bugüne kadar hazırladığımız yüzlerce projenin getirdiği deneyim ve müşteri memnuniyetini esas alan hizmet ilkemiz ile sizlere ekonomik ve güvenilir bir hizmet sunmak için buradayız.

Isı Pompası Nasıl Çalışır?

Isı pompasının çalışma prensibini sizlere kısaca açıklamaya çalışarak, mantığını kavramanız konusunda yardımcı olmak üzere oldukça sık bir şekilde sorulmakta olan ısı pompası nasıl çalışır sorusunu cevaplayalım. Isı pompası, dışarıdan sağlanan enerjiyi kullanarak uygun olan bir ortamdan enerji alır ve bu enerjiyi başka bir ortama taşır. Böylece binalarda ısıtma ve soğutma amaçlı olarak kullanılabilir. Soğutma amaçlı olarak kullanılan sistemler, düşük sıcaklıktaki bir ortamdan ısıyı çekmekte ve böylece ortamdaki ısıyı çevre sıcaklığın altında tutmaktadır. Isıtma amaçlı kullanımda ise çevre havası, su kuyusu ya da toprak gibi düşük sıcaklığa sahip olan bir enerji deposundan alınan ısı, ısıtılmak istenen ortama verilir. Isının çekildiği hava, toprak ya da su kaynakları ısı kaynağı olarak adlandırılmaktadır. Bu kaynakların, ısı pompası ile uyumlu olabilmeleri için sürekli olarak değişken sıcaklıklara sahip olmaması, sıcaklığın mümkün olduğu kadar çok olması, bol bulunabilir bir kaynak olması, kirli olmaması ve korozyona sebep olmaması gerekmektedir. Teknik olarak bir ısı pompasının performansı, ısı kaynağının kalitesi ile doğrudan bağlantılıdır ve çoğu zaman uygun özelliklere sahip olan ısı kaynağının bulunabilmesi en önemli detay olmaktadır. Isı kaynağı olarak çevre havası, toprak, deniz, nehir, göl suyu, yer altı suları, artık sıvılar, gazlar ya da ısılar, güneş ve kaya gibi kaynaklar kullanılabilmektedir. Sizleri ısı pompası nasıl çalışır sorusu ile ilgili olarak bir açıklama yapmadan önce kısaca ısı pompalarının ek bir sistemle ya da tek başına çalışması konusu hakkında bilgilendirmek istiyoruz. Isı pompaları, eğer ısı ihtiyacını tek başına karşılayabiliyorsa, monovalent ısı pompası olarak adlandırılmaktadır. Ek kaynak yardımıyla ısı ihtiyacını karşılayan ısı pompaları ise bivalent ısı pompası olarak adlandırılır. Isı pompaları eğer bivalent ise, ısıtma yükünü % 50 – 95 aralığında bir oranda karşılayabilmektedir. Bivalent sistemler, sıralı ya da birlikte çalışma prensibine sahip olabilirler. Sıralı çalışmada ısı pompası ve kazan sistemi örneğini verebiliriz. Isı pompasının çalışmasının maliyetli olduğu durumlarda, kazan devreye girerek, ekonomik bir sistem çalışması sunar. Birlikte çalışmada ise ısı pompası ve güneş toplayıcılar ideal örnek olabilir. Isıtma için kullanılan ısı pompasının çalışması için gerekli olan enerji bu sistemde güneş enerjisi ile sağlanmaktadır. Isı pompalarının teknik çalışma sistemini basitçe açıklamaya çalışarak ısı pompası nasıl çalışır sorunuza cevap vermeye çalışalım. Isı pompaları, ısı makinelerinin tersi bir şekilde çalışan bir sisteme sahiptir diyebiliriz. Isı makinesi, bildiğiniz gibi yüksek sıcaklıktaki bir ortamdan ısıyı çeker ve düşük sıcaklıktaki bir ortama aktarır. Bu işlemi yaparken de dışarıya ısı vermektedir. Isı pompası da yine aynı mantıkla çalışmakta ancak bu defa düşük sıcaklığa sahip olan bir ısı kaynağından aldığı ısıyı yüksek sıcaklıktaki bir ortama verme prensibi ile çalışmaktadır. Hem ısıtma hem de soğutma amaçlı olarak kullanılabilen bu sistemde, ısının düşük sıcaklıktaki ortamdan alınarak, yüksek sıcaklığa sahip olan ortama aktarılması farklı ısı pompası çeşitleri ile yapılabilmektedir. Bu ısı pompası çeşitleri arasından genellikle buhar sıkıştırmalı çevrim prensibine göre çalışan ısı pompaları tercih edilmektedir.

Burayı Puanla

5 Yıldıza Kadar Bir Puan Seç

Ortalama Puan : 5 / 5. Toplam Oy : 2

Burayı ilk değerlendiren siz olun.