İzmir Boyozu Tarifi

5
(4)

İzmir mutfağının en ünlüsü, İzmir damak tadı ile özdeşleşmiş, mayasız bir hamur işi olan boyoz tarifi… Çeşitli iç harçlarla da hazırlanabilen bu leziz ve yağlı hamurları, içi boş olarak da önceden ısıtılmış fırında, yüksek ısıda pişirebilirsiniz.

Farklı tariflerde hamuruna az miktarda tahin katılan, uzun süre dinlenen hamurların eritilmiş katı yağda bekletildiği boyozu bekletme sürelerine dikkat ederek farklı yöntemlerle evde hazırlamanız mümkün.

Boyoz Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gram un
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 tatlı kaşığı toz şeker
  • 3/4 su bardağı ayçiçek yağı (arzuya göre zeytinyağı)

Boyoz Tarifinin Püf Noktası

Hamuru dinlendirme sürelerine uymanız ve bolca yağladığınız hamurları mümkünse mermer bir tezgah üzerinde olabildiğince ince açmanız gerekmektedir.

Boyoz Tarifinin Pişirme Önerisi

Arzuya göre tahinli, peynirli, patatesli, ıspanaklı ya da kabaklı boyozlar hazırlayabilirsiniz.

Boyoz Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Elediğiniz unu derin bir karıştırma kabı ya da mutfak tezgahı üzerine alın.
  2. Toz şeker ve tuz ilave ettiğiniz una azar azar ılık su ekleyerek hamuru yoğurmaya başlayın. (500 gram un için yaklaşık 250 ml. ılık su)
  3. 10-15 dakika kadar sürekli yoğurduğunuz hamurdan kulak memesi yumuşaklığından bir parça daha sert olacak bir hamur hazırlayın.
  4. Üzerini streç filmle kapladığınız hamuru, oda sıcaklığında 20 dakika kadar bekletin.
  5. Dinlenen hamuru rulo şeklinde açtıktan sonra ceviz büyüklüğünde hamur bezeleri hazırlayın.
  6. Üzerini nemli bir bezle örttüğünüz hamur bezelerini oda sıcaklığında 20 dakika kadar bekletmeye devam edin.
  7. Dinlenen hamurları merdane yardımıyla yuvarlak şeklinde açın. Üzerlerini ayçiçek yağıyla yağladığınız hamurları, üst üste koyduktan sonra olabildiğince ince bir hal alana kadar açın.
  8. Yağlı hamurları açma işlemini mümkünse mermer bir tezgah üzerinde yapmanız hamurları açma işlemini oldukça kolaylaştıracaktır.
  9. Üst üste dizdikten sonra incecik açtığınız yağlı hamur katlarını, zarf şeklinde katladıktan sonra rulo şeklinde sarın.
  10. Hazırladığınız yağlı hamur rulosunu oda sıcaklığında son kez 20 dakika kadar bekletin.
  11. Fırını 200 derecede önceden ısıtın. Fırın tepsisinin üzerini yağlı kağıtla kaplayın.
  12. Dinlenen yağlı hamurdan 3-4 cm. büyüklüğünde hamur parçaları kesin.
  13. Elinizde hafifçe yuvarladığınız hamur parçalarının orta kısımlarına baş parmağınızla bastırdıktan sonra fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin.
  14. Fırının orta katında üzerleri kızarana kadar pişirdiğiniz boyozları sıcak olarak bekletmeden servis edin.

Boyoz Tarifinin Servis Önerisi

Sıcak boyozları, katı yumurta eşliğinde servis edebilirsiniz.

izmir boyozu nasıl yapılır

Burayı Puanla

5 Yıldıza Kadar Bir Puan Seç

Ortalama Puan : 5 / 5. Toplam Oy : 4

Burayı ilk değerlendiren siz olun.